Prosty przepis na pyszny, chrupiący chleb od mamy. Znaleziony w starej, kucharskiej książce.
Od pierwszego spróbowania można się uzależnić od delikatnego i miękkiego smaku chlebka. Robi się go prosto i nie potrzeba do tego żadnych niezwykłych składników.
A to właśnie przepis:
Składniki:
- pół litra przegotowanej wody, o temperaturze 35-40 stopni
- czubata łyżka cukru
- 50 gr drożdży
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki soli
- jajko
- 6-7 szklanek mąki
Przygotowanie:
Wyrobić ciasto ze wszystkich wyżej podanych składników. Ilość mąki należy dostosowywać indywidualnie, w taki sposób aby masa podczas wyrabiania nie kleiła się do rąk.
Do wysmarowanej olejem formy włożyć ciasto. Forma powinna być o połowę wyższa niż objętość włożonego do niej ciasta. Pozostawić pod przykryciem (najlepiej pod ściereczką) na 20 minut. Kolejno włożyć blachę z ciastem do lodówki na godzinę.
Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez jedną godzinę. Po wyjęciu z piekarnika chlebek odstawić na 5 minut , następnie wyjąć go z blachy i przykryć ręcznikiem.
Comments are closed.