Kurczak po francusku na szybko najlepszy z piekarnika – Sama się przekonaj. Oto przepis
Kurczak po francusku na szybko najlepszy z piekarnika!
Kurczach uchodzi za ten rodzaj mięsa, który coraz częściej gości na polskich stołach. Oczywiście możliwości jego przygotowania jest wiele, aczkolwiek kurczak po francusku smakuje znakomicie i właśnie dlatego chcemy podzielić się z Państwem tych wyjątkowym przepisem.
Do przygotowania kurczaka po francusku z piekarnika będziemy potrzebowali takich składników jak:
- dwa duże filety z kurczaka,
- dwa pomidory,
- dwie cebule,
- jedno jajko,
- 100 g twardego sera,
- jedną łyżeczkę jogurtu lub kwaśnej śmietany,
- pieprz czarny mielony, jak również sól oraz przyprawy do smaku.
- Jeżeli chodzi o przyprawy to w szczególności poleca się dodać majeranek, rozmaryn oraz bazylię.
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć filety z kurczaka i pokroić je w cienkie plasterki, a następnie dokładnie rozbić. Następnie należy roztrzepać jajko i dokładnie nasmarować nim każdą część naszego fileta.
Gdy już to zrobimy to następną czynnością będzie pokrojenie pomidorów na cienkie plasterki, jak również cebulę w pierścienie. Oczywiście istnieje również możliwość zetarcia cebuli na tarce.
Potem musimy zetrzeć ser oraz dokładnie posmarować z każdej strony blachę do pieczenia. Na tak przygotowanej blasze należy następnie umieścić kurczaka oraz położyć na nim cebulę, a na cebuli położyć plasterki pomidorów.
Gdy już to zrobimy to musimy potem nasmarować pomidory, które zostały umieszczone u góry jogurtem, bądź wcześniej przygotowaną kwaśną śmietaną (w zależności od naszych upodobań smakowych). W taki sposób przygotowanego kurczaka musimy posypać startym przez nas serem.
Kurczaka w taki sposób należy piec aż do momentu, gdy kolor sera stanie się złociście przypieczony i zauważymy rumianą skórkę naszego fileta z kurczaka.
Należy zaznaczyć również, iż przepis ten jest szczególnie uwielbiany we Francji, a przede wszystkim w jej północno-wschodniej części.
Comments are closed.