Ciasto „Malinowa chmurka” – tak pysznego jeszcze nie jadłaś. Wręcz rozpływa się w ustach.
Ciasto malinowa chmurka to wspaniałe połączenie kruchego ciasta, galaretki z malinami, puszystej masy oraz słodkiej bezy.
Efektowny wygląd zachęca do skosztowania i delektowania się pysznym deserem. Ciekawa kompozycja słodko – kwaśnych smaków sprawia, że warto pokusić się o samodzielne przygotowanie malinowej chmurki w domu.
Pomimo dosyć skomplikowanej procedury przyrządzania, dobrze jest choć raz upiec i spróbować wykwintnego przysmaku. Lekkie, słodkie i orzeźwiające ciasto idealnie nadaje się na deser podczas upalnych dni. Do jego przyrządzania najlepiej użyć świeżych malin, jednak równie dobrze można wykorzystać mrożone owoce.
Beza (składniki)
- 4 białka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- garść płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Białka ubić, stopniowo dodając cukier. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać na jednolitą masę. Całość wylać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i posypać płatkami migdałowymi. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec przez około 60 min.
Po godzinie otworzyć piekarnik i pozostawić w nim jeszcze przez 15 min. Bezę najlepiej przygotować jako pierwszą, ponieważ musi ona ostygnąć, aby umieścić ją na wierzchu ciasta.
Kruche ciasto (składniki)
- 4 żółtka
- 180 g mąki pszennej
- 45 g cukru
- 120 g zimnego masła
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą tworząc gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i ponownie schłodzić tym razem przez ok. 30 min. Na blachę (o wymiarach 25×30 wyłożyć równomiernie kruche ciasto i piec przez 20 min w temperaturze 180 stopni.
Krem (składniki)
- 250 g zimnego serka mascarpone
- 600 g śmietanki kremówki 36 %
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Śmietanę ubić mikserem i dodać serek mascarpone. Całość ponownie delikatnie zmiksować na najniższych obrotach. Dodać cukier puder i jeszcze raz wymieszać.
Warstwa malinowa (składniki)
- 3 galaretki o smaku malinowym
- 600 g malin, jeżeli używamy mrożonych wyłożyć je wcześniej na sito, aby spłynął z nich nadmiar soku
- 3,5 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Wodę zagotować i w jednym garczku zalać nią wszystkie galaretki. Odstawić do lodówki do ostygnięcia, ale tak by galaretka nie przybrała stałej konsystencji. Do lekko stężonej galaretki dodać przygotowane maliny i dokładnie wymieszać.
Na kruche ciasto wylać warstwę malinową. Następnie krem śmietankowy rozsmarować równomiernie na galaretce. Na samym końcu, na wierzch, położyć przygotowaną bezę.
Comments are closed.