Pierożki leniwe z przepisu od mojej babci – wychodzą zawsze najlepiej. Nikt nie robi lepszych

Pierożki leniwe są idealnym pomysłem na piątkowy obiad lub szybką kolację. Ten smak zapewne każdy kojarzy z dzieciństwem.

Składniki:

  • 250 g twarogu,
  • 2 żółtka,
  • 50 g mąki,
  • odrobina soli do smaku,
  • 1 łyżeczka masła,
  • odrobina bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Zmielony twaróg połączyć z mąką, masłem, a także żółtkiem. Dodać troszeczkę soli do smaku. Ciasto wyrobić ręcznie aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników razem.

Miejsce, na którym będą wyrabiane pierożki, np. blat kuchenny lub stolnicę obsypać mąką. Przełożyć na nią wyrobione ciasto i uformować z niego długi sznurek.

Jeśli posiada się za mało miejsca to można odrywać kawałki ciasta, a następnie zwijać je ręcznie w rulon. Dzielić nożem na mniejsze kosteczki. Gotować je we wrzącej wodzie. Serwować z bułką tartą podgrzaną na maśle. Smacznego!

Przepis pochodzący z 1904 roku posiadał inaczej nazywane proporcje:

  • funt twarogu,
  • 1/4 funta mąki,
  • łyżka masła,
  • 5 żółtek,
  • odrobina soli.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Na stolnicy obsypanej mąką, tworzyć okrągłe wałki, które następnie należy spłaszczyć za pomocą karbowanego noża.

Podzielić na mniejsze pierożki, a następnie wrzucać je do wrzącej wody. Od momentu wypłynięcia ich na wierzch, wybrać je durszlakową łyżką. Polać zrumienionym masłem z dodatkiem bułeczki.

Do tego oddzielnie można również podać ubitą śmietanę wraz z cukrem z dodatkiem cynamonu.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!