Domowa szynka wieprzowa – babcia zdradziła przepis. Bez zbędnej chemii. Smaczniejsza niż sklepowe wędliny.
Dzisiaj prezentujemy nasz sposób na przygotowanie najsmaczniejszej domowej szynki, która będzie o wiele zdrowsza od tej sklepowej, bo bez konserwantów.
Sprawdź mój sekret zdrowej szynki, którą bez problemy i szybko przygotujesz w domu, a każdy domownik czy gość doceni brak sztucznych aromatów czy niezdrowych dodatków. Jak przygotować taką zdrową, a zarazem soczystą i aromatyczną szynkę?
SKŁADNIKI:
- 3 kg polędwicy wieprzowej (albo innego mięsa)
- 1 marchew
- 3 selery
- 2 cebule
- 20 g tymianku
- 20 g rozmarynu
- 2 łyżki czarnego pieprzu ziarnistego
- 3 liście laurowe
- 1 cytryna
- 2 pomarańcze
- 6 łyżek dżemu pomarańczowej
- 2 łyżki soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso wieprzowe przewiąż sznurkiem, a potem połóż je na blaszce do pieczenia. Zalej mięso wrzącą wodą – powinna ona zajmować ok. 1/3 objętości blachy.
Obierz warzywa – seler, marchew i cebulę; tę ostatnią pokrój na 4 części, a seler i marchewkę na mniejsze kawałki. Dodaj warzywa do mięsa, a następnie dorzuć przyprawy – liście laurowe, rozmaryn, tymianek i pieprz ziarnisty.
Kolejny krok to starcie skórki pomarańczy i cytryny na blachę do pieczenia. Wymieszaj sok z cytryny z solą, a potem także dolej go do formy do pieczenia.
Po przykryciu blachy folią włóż ją do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz mięso przez ok. 75 minut.
Po upieczeniu zdejmij folię i zostaw mięso z formie na ok. 30 minut. Potem przełóż je na deskę do krojenia.
Odetnij skórę, a potem natnij mięso w kształcie krzyża. Dopieprz i dosól do smaku, a następnie znowu włóż mięso do piekarnika na ok. 20 minut. Posyp wieprzowinę rozmarynem i posmaruj dżemem pomarańczowym, a potem piecz znowu, tym razem przez ok. 1 godzinę.
Comments are closed.