Jedz i chudnij: Te sałatki z buraków możesz jeść nawet w nocy. Oto kilka niskokalorycznych szybkich przepisów
Są potrawy, które nie tylko nie tuczą, ale wręcz pomagają schudnąć. Do nich należą rewelacyjne jarzynowe sałatki, z burakiem w roli głównej.
Buraka śmiało można nazwać królem warzyw. Okrągła bulwa o wspaniałym rubinowym kolorze działa krwiotwórczo i zwiększa dopływ tlenu go mięśni oraz mózgu.
Zawiera też substancje o potencjalnych właściwościach antyrakowych. Wystarczy codziennie wypijać buraczany sok lub zjadać średniej wielkości buraka, by w ciągu dwóch tygodni uzyskać doskonałą kondycję ciała i umysłu.
Przy okazji można też stracić nieco zbędnych kilogramów. Obfitujący w błonnik i antyutleniacze burak przyspiesza metabolizm, a także korzystnie działa na wątrobę i cały układ pokarmowy. Idealnie sprawdza się jako podstawowy składnik wielu dietetycznych smakołyków.
Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, prowitaminy A i rozmaitych minerałów, tj. potas, żelazo, wapń, magnez, miedź, mangan, kobalt, jod, cynk. Kalorii posiada stosunkowo mało 43 na 100 gramów.
Dzięki burakom wyczarujesz niejedną znakomitą zupę, sos czy pasztet. Jednak bezkonkurencyjne są buraczane sałatki. Oto kilka sprawdzonych przepisów.
Z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami
Składniki:
- 1 spory burak, ugotowany albo upieczony
- 100 gramów orzechów włoskich
- 2 suszone śliwki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- odrobina soli
Śliwki wcześniej muszą moczyć się w wodzie przez ok. pół godziny; potem pokrój je na plastry. Buraki zetrzyj, orzechy drobno posiekaj, czosnek przepuść przez praskę. Wymieszaj buraki ze śliwkami, orzechami i czosnkiem, dodaj jogurt, lekko posól i gotowe.
Comments are closed.