Pomysł na domowy włoski wypiek. 15 min i gotowe. Smak obłędny, każda z Was powinna spróbować
Pomysł na domową włoską focaccię z mozzarellą jest niezwykle szybki i smaczny w wykonaniu.
Focaccia z dodatkiem sera jest zbliżona do pizzy, ale bez dodatków sosu oraz pomidorów. Danie można serwować zarówno na danie główne jak i na przekąskę do pracy czy wyjazd za miasto. Zapewne przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi włoskich wypieków.
Składniki:
- 500 g pszennej mąki,
- 300 g mleka,
- 35 g cukru kryształu,
- 5 g drożdży,
- odrobina soli do smaku,
- 80 g masła,
- 2 jajka,
- 200 g mozzarelli.
Sposób przygotowania:
250 ml ciepłego mleka wymieszać z dodatkiem drożdży oraz cukru. Jedno jajko ubić w osobnym naczyniu i także dodać je do mlecznej mieszanki. Przesianą mąkę pszenną wymieszać z odrobiną soli i wsypać do mlecznej masy.
Zagnieść dokładnie ciasto ręcznie. W między czasie dołożyć również miękkie masło znajdujące się wcześniej w temperaturze pokojowej. Po ponownym wyrobieniu ciasta, umieścić je w głębokiej misce i przykryć folią.
Zostawić w ciepłym miejscu. Ciasto znacznie urośnie dzięki dodatkom drożdży.
Mozzarelle pokroić na cieniutkie plasterki. Okrągłą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto na niej. Można zrobić nacięcia na cieście jak na oryginalnej focacci.
W nacięciach umieścić mozzarellę. Całość ponownie przykryć folią i pozostawić w ciepłym miejscu. Jajko ubić z dodatkiem 2 łyżek mleka i szczyptą soli.
Comments are closed.