Przekąska z mielonym mięsem to mój hit kulinarny. Przygotuj w zaledwie 5 minut. Poznaj ten niezwykły przepis
Jeżeli akurat niespodziewanie zaskoczyli nas goście i nie mamy żadnych gotowych przekąsek do podania, to wystarczy nam kilka minut na przygotowanie czegoś naprawdę pysznego.
Połączenie miękkiego ciasta i mięsnego nadzienia na pewno mile zaskoczy.
Składniki:
- 500 ml kefiru,
- pół łyżeczki sody,
- pół łyżeczki cukru,
- 300 g mięsa mielonego,
- mąka,
- cebula,
- czosnek,
- pieprz i sól,
- olej roślinny,
- zioła do dekoracji.
Przygotowanie jest bardzo łatwe.
Na początek podgrzewamy kefir. Należy uważać, aby nie doprowadzić go do wrzenia. Dodajemy do niego sody i mieszamy. Następnie doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy także cukier i znowu mieszamy.
Pozostawiamy na około 3-4 minuty, po czym stopniowo dodajemy mąkę, ciągle mieszając. Nie należy przesadzić z ilością mąki. Ciasto powinno być gęste i jednolite.
Do przygotowania nadzienia kroimy na drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Oba składniki dodajemy do mięsa mielonego. Doprawiamy sola i pieprzem i dokładnie wszystko ze sobą mieszamy.
Następnie na patelni rozgrzewamy olej. Powinno się go na niej znaleźć maksymalnie do ok. 1 cm wysokości. Łyżką wykładamy na rozgrzanym tłuszczu ciasto, na nim farsz z mięsa mielonego, a następnie drugą warstwę ciasta.
Comments are closed.