Ciasteczka Róża – zrobiłam w 20 minut, a jemy całą rodziną przez cały tydzień. Hit w mojej kuchni

Ciasteczka róże z serem. Stary, sprawdzony przepis na przygotowanie słodkich róż. Ich zrobienie zajmuje zaledwie 20 minut, kolejne 25 minut to czas pieczenia.

Warto zrobić od razu podwójną porcję, ponieważ słodkości są tak pyszne, że znikają z talerza w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 450 gram mąki
  • 250 gram twarożku
  • 2 żółtka jaj
  • 1 g wanilii lub cukier wanilinowy
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sodki
  • pół szklanki cukru
  • 100 gram margaryny

Wykonanie:

Twarożek, cukier, cukier wanilinowy/wanilię, żółtka, sól i margarynę połączyć ze sobą w głębokiej misce. Mąkę zmieszać z sodą, przesiać i stopniowo dodawać do twarogu.

Delikatnie zagnieść ciasto, można dodać więcej mąki jeśli jest taka potrzeba.

Rozwałkować ciasto na grubość około 2,5 milimetrów.

Wyciąć kółeczka przy pomocy szklanki. Ułożyć na siebie po 3-4 kółeczka. Zwinąć w rolkę.

Rolkę przeciąć na pół, dzięki temu powstają od razu dwie róże.

Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Róże piec przez 25-30 minut, w temperaturze 160 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu róże posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!