Ptasie mleczko – szybki deser bez pieczenia. Niebiańska rozkosz. Łatwe w przygotowaniu.
Ciasto jest nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale również nie wymaga piekarnika. A jak smakuje!
Jak przystało na ,,Ptasie Mleczko” – niebiańsko!
Składniki:
- 4 białka jaj
- 260 ml + 4 łyżki stołowe wody
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 12 g żelatyny
- 50 g masła
- 4 łyżki stołowe cukru
- łyżeczka kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Do wody wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj, by się rozpuściła bez grudek. W małym rondelku wsyp cukier i dodaj 4 łyżki wody. Lekko podgrzewając przez kwadrans rozpuść cukier, aż nabierze konsystencji syropu.
Za pomocą miksera ubijaj białka, a jak nabiorą puszystości dodaj kwasek i przestudzony syrop. Żelatynę lekko podgrzej na małym ogniu i wlewaj ciepłą, lecz nie gorącą do ubijanych białek (stopniowo).
Czekoladę rozpuść razem z masłem, np. w kąpieli wodnej. Przelej do formy na ciasto, lekko ostudź, a potem schłodź w lodówce (15 min). Wyjmij i wylej białą masę. Włóż ciasto do lodówki na parę godzin, by stężało.
Comments are closed.