Pyszne roladki z filetów z kurczaka to hit w mojej kuchni. Na urodzinach męża każdy się nimi zajadał

Jeśli siedzisz w domu i zastanawiasz się co na szybko, możesz upichcić, i nie masz żadnego pomysłu, wybierz roladki z kurczaka, które są smaczną, a przede wszystkim łatwą w wykonaniu opcją, która kocha każdy.

Posiadają one zdrowy skład i są bogate w białko, co sprawia, że idealnie spełnią swoją rolę po ciężkim treningu fizycznym.

Składniki:

  • Filet z kurczaka – dwie połówki lub 1 cała pierś
  • Ser twardy tarty – 50-70 gram
  • Ząbki czosnku – 2-3 sztuki
  • Marchewka – 1 sztuka
  • Mały pęczek pietruszki – 1 sztuka
  • Majonez – 2 lub 3 łyżki
  • Do smaku sól i pieprz
  • Olej roślinny

Przygotowanie:

Na początek zajmij się pokrojeniem piersi z kurczaka na kotlety, po czym je roztłucz i dla smaku dodaj soli i pieprzu. Następnym krokiem będzie przygotowanie farszu, który jest niezbędny w tej potrawie.

Oczyść marchewkę i użyj tarki, aby ją zetrzeć. Następnie wymieszaj ser, posiekaną natkę pietruszki, marchew, majonez oraz czosnek, który wcześniej musi być przeciśnięty przez praskę.

Na każdy kotlet z fileta, należy nałożyć małą ilość farszu, po czym zwinąć go w rulon. Aby się on nie rozleciał, możesz użyć wykałaczek, dzięki którym będziesz miał pewność, że wszystko będzie w jak najlepszym porządku.

Roladki usmaż na oleju roślinnym, do czasu aż uzyskają złocisty kolor, po czym wyjmij wykałaczki.

Następnie będziesz potrzebował naczynia żaroodpornego, do którego trzeba wlać małą ilość wody lub bulion. Umieść w nim roladki i w nagrzanym piekarniku do 200 stopni piecz przez 15-20 minut.

Roladki smakują dobrze zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno. Aby były jeszcze smaczniejsze, możesz łączyć je z ulubioną sałatką.

Danie idealnie nada się na każdą uroczystość. Spróbuj sam!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!