Szarlotka „Trzy szklanki” – Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk. Babciny przepis zawsze najlepszy

Jabłka to bardzo popularny składnik deserów i ciast. Nic dziwnego, oprócz witamin i cennych wartości odżywczych charakteryzuje się słodkim i unikatowym smakiem.

Dzięki temu przyrządzanie szarlotek stało się jesiennym rytuałem wielu koneserów słodkości. Pieczenie ciast to dobry sposób na połączenie miłego z pożytecznym, dlatego nieustannie poszukujemy nowych pomysłów na wypieki.

Deser jabłkowy „Trzy szklanki” to nieco udoskonalona wersja pospolitej szarlotki, która idealnie sprawdzi się jako poczęstunek do kawy czy herbaty.

Składniki:

  • 130 g Mąki pszennej
  • 160 g kaszy manny
  • 180 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego ( dwie łyżeczki )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 szt. jabłek ( najlepiej jeśli będą lekko kwaśne w smaku )
  • 30 g masła
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • cukier puder ( do posypania na końcu )

Sposób przygotowania:

Suche składniki tzn. mąkę, kasze mannę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszać dokładnie w misce. W garnuszku podgrzać mleko i roztopić w nim masło. Umyte jabłka potrzeć na tarce (najlepiej jeśli będą to dość grube plasterki).

Następnie jabłka skropić cytryną ( pomoże to im zachować piękny kolor i zapobiegnie ciemnieniu ). Suche ciasto i potarte jabłka podzielić na trzy, równe części.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i umieścić na niej 1/3 suchego ciasta. Na pierwszą warstwę ciasta wysypać 1/3 przygotowanych jabłek.

Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie, do osiągnięcia trzech warstw. Za pomocą ostrego patyczka poprzebijać ciasto do samego spodu, a następnie ostrożnie wylać na nie mieszankę mleka z masłem.

Piec w temperaturze 180 stopni od 40 do 50 min, aż ciasto stanie się lekko rumiane. Na końcu całość posypać cukrem pudrem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!