Jak przygotować idealne pierogi – wystarczy zamienić jeden składnik. Okazało się, że całe życie źle je robiłam
Lubisz pierogi? Chyba większość osób na to pytanie odpowie twierdząco – zwłaszcza z ulubionym nadzieniem!
Jednak, jeśli chodzi o ich wykonanie, to kojarzy się jako trudne i czasochłonne, a i ciasto nie zawsze wychodzi odpowiednie.
Dzisiaj pokażemy Ci jak zrobić ciasto, które będzie naprawdę dobre i udane, bo bez względu na rodzaj pierogów, delikatne ciasto jest najważniejsze!
Jak zrobić idealne ciasto na pierogi
Jak wiemy, ciasto pierogowe składa się z mąki, wody i niewielkiej ilości soli. Cały sekret idealnego ciasta tkwi w temperaturze użytej wody!
Zimna woda dodana do mąki nie jest dobrym pomysłem – zdecydowanie lepiej użyć gorącej wody lub mleka.
Przepis na ciasto pierogowe
- mąka pszenna – 2-2,5 szklanki
- mleko lub wrząca woda – 1 szklanka
- sól – do smaku
Jeśli dodajemy wrzątek – przy wyrabianiu na początku bądźmy ostrożni! Niektóre przepisy podają, by dodać również ciut oczyszczonej sody i kilka kropel oleju.
Comments are closed.