Goście chwalą i proszą o ten przepis. Trójwarstwowe ciasto – Nie jadłaś jeszcze tak dobrego.
W każdej rodzinie istnieje jakiś unikalny, tradycyjny przepis na najlepsze domowe ciasto. Ten przepis pochodzi właśnie z zakamarków babcinych szuflad.
Puszyste, delikatne ciasto przekładane nadzieniem z suszonych śliwek i moreli po prostu rozpływa się w ustach. Koniecznie wypróbuj ten przepis. Gotowe ciasto doskonale prezentuje się do popołudniowej kawy lub na świątecznym stole dzięki swoim kolorowym i przyciągającym wzrok warstwom.
Słodycz suszonych owoców doskonale komponuje się natomiast z dodatkiem kwaskowego smaku cytryny. Całość jest soczysta i aromatyczna.
Do przygotowania nadzienia potrzebujesz:
- 250 g suszonych śliwek (najlepiej kalifornijskich)
- 250 g suszonych morelek
- 2 duże cytryny
- 6 łyżek białego cukru
- łyżka mąki pszennej
Składniki potrzebne na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 60 g białego cukru
- 100 ml mleka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina soli
Sposób przygotowania:
Masło włóż do zamrażarki, by się dobrze schłodziło. Zacznij od przyrządzenia nadzienia. Śliwki i morele jak najdrobniej posiekaj.
Możesz je też lekko zblendować w malakserze. Cytryny sparz, obierz ze skórki i przemiel przez maszynkę do mięsa, dodaj do niej łyżkę mąki oraz cukier, następnie dokładnie wymieszaj.
Gdy masło już dobrze schłodzi się w zamrażarce, zetrzyj je na tarce. Wymieszaj je w misce razem z mąką pszenną i cukrem tak, by powstała kruszonka. Dwie łyżki tej kruszonki odłóż na bok, by na koniec posypać nimi ciasto.
Następnie dodaj szczyptę soli i proszek do pieczenia. Do miski wlej mleko i zagnieć ciasto, po czym uformuj z niego kulę.
Stolnicę oprósz mąką i uformuj na niej rulon z ciasta. Podziel go na cztery części tak, by jedna pozostała nieco większa od pozostałych trzech (jak na zdjęciu).
Największy kawałek ciasta rozwałkuj tak, by pasowało kształtem do formy do pieczenia i jej boków. Wysmarowaną masłem (lub wyłożoną papierem do pieczenia) tortownicę wyłóż ciastem.
Rozprowadź posiekane śliwki na pierwszej warstwie ciasta. Rozwałkuj kolejny kawałek ciasta i połóż na śliwkach.
Na kolejnej warstwie rozprowadź morele i przykryj kolejnym, rozwałkowanym kawałkiem ciasta.
Następną warstwę będą stanowić cytryny, które przykryj ostatnią częścią ciasta i posyp kruszonką.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C i piecz w nim ciasto około 50 minut. Krój dopiero po całkowitym przestygnięciu, aby się nie rozpadało.
Comments are closed.