Uwielbiam ten przepis na soczysty kremowy kurczak pieczony w marynacie kefirowej – smaczny i szybki obiad.

Udka i kefir to niecodzienne, ale idealne połączenie, dzięki któremu przygotujemy smaczny i szybki obiad.

Kefir sprawia, że mięso staje się nie tylko soczyste, ale i niesamowicie miękkie. Takie danie zachwyci wszystkich wielbicieli kurczaka.

Składniki:

  • Udko z kurczaka – 700 g
  • Cebula – 1 sztuka
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Kefir – 200 ml
  • Musztarda Dijon – 1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona – 1 łyżeczka
  • Olej słonecznikowy – łyżeczka
  • Sól – do smaku

Przygotowanie

Umyj, a następnie osusz papierowym ręcznikiem przygotowane udka. Połóż je na desce, weź wałek i ubij mięso delikatnie.

Natłuść żaroodporne naczynie i włóż do niego udka. Dodaj posiekany czosnek oraz cebulę.

Paprykę, sól i musztardę dodaj do kefiru. Powstałą marynatą zalej mięso i odstaw je na przynajmniej godzinę.

Następnie nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz kurczaka przed 50 – 60 minut. Tak przygotowane mięso będzie pasować do bardzo wielu dodatków.

Możesz podać je z ryżem, ziemniakami lub dowolnie skomponowaną przez Ciebie sałatką.

Idealnie pasuje do rodzinnego obiadu lub na spotkanie z przyjaciółmi. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!