Nie jadłaś jeszcze tak dobrej – Rolada z fileta z kurczaka. Przepis wart zapisania.
Szukasz ciekawego sposobu na zaserwowanie mięsa na świątecznym stole?
A może znudziły Ci się po prostu tradycyjne świąteczne potrawy i chcesz wypróbować coś nowego? Przedstawiamy pyszny, prosty, a zarazem niezwykle elegancki przepis.
Rolada mięsna, o której mowa, nie musi być pieczona. Banalny sposób przygotowania sprawia, że poradzi sobie z nią absolutnie każdy.
Musisz spróbować tego pysznego, soczystego i niesztampowego odkrycia. Dzisiaj podpowiemy Ci, w jaki sposób przygotować roladę mięsną z kurczakiem bez pieczenia, bardzo możliwe, że masz już wszystkie składniki w domu.
Składniki:
- 300 g ugotowanego fileta z piersi kurczaka,
- 100 g miękkiego sera śmietankowego,
- 4 łyżki ugotowanego zielonego groszku,
- 6 dużych pieczarek,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- pół szklanki ryżu,
- 2 łyżki oliwy,
- pęczek koperku,
- sól, pieprz i suszony lubczyk do smaku,
Przygotowanie
Ugotuj ryż w osolonej wodzie i wystudź do temperatury pokojowej.
Ugotowanego fileta z kurczaka posiekaj drobno, dodaj ser śmietankowy i zielony groszek. Wymieszaj wszystko dokładnie, dopraw masę do smaku. Będzie to podstawa naszej rolady.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki obierz i posiekaj. Podsmaż cebulę na patelni, gdy się zrumieni, dodaj grzyby i ryż. Smaż, mieszając co jakiś czas, aż do odparowania wody. Odstaw całość do ostygnięcia, następnie zblenduj na gładki mus.
Na folii aluminiowej rozłóż równomiernie warstwę fileta z kurczaka z groszkiem i przyprawami (grubość do 2 cm). Następnie, zostawiając około 2 cm krawędzi, rozłóż nadzienie grzybowe. Całość posyp posiekanymi orzechami i posiekanym koperkiem.
Zwiń całość ostrożnie w roladę i zostaw w lodówce do zastygnięcia na kilka godzin. Przed zaserwowaniem udekoruj ją świeżym koperkiem, ziarnami granatu, suszoną żurawiną lub świeżo mielonym pieprzem.
Ta banalna w przygotowaniu rolada ma w sobie ogrom smaku. Świetnie zachowuje swój kształt, a przy tym wszystkim nie wymaga pieczenia. Twoi bliscy z pewnością się w niej rozsmakują. Możesz także dowolnie eksperymentować z innymi składnikami. Przykładowo – groszek możesz z powodzeniem zamienić na szpinak a ryż zamienić na kaszę gryczaną.
Comments are closed.