Uwielbiam robić te niezwykłe smaczne makowe ślimaczki – Znikają ze stołu w kilka chwil.
Makowe ślimaczki – to słodkie bułeczki, które zachwycą wszystkich, małych i dużych. Trafią w gusta najbardziej wykwintnych smakoszy!
Już za chwilę poznasz przepis, który na stałe zagości w Twojej kuchni. Makowe ślimaczki są niesamowicie pyszne i pasują na każdą okazję.
Serdecznie zapraszam do wypróbowania.
Składniki na ciasto:
- 200g mąki
- 2 łyżeczki drożdży (instant)
- 4 łyżki cukru
- 250ml mleka
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 50ml ciepłej wody
- 100g margaryny (może być także masło)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
Składniki na nadzienie:
- 200g maku
- 260g chałwy
Dodatkowe potrzebne składniki:
- 1 jajko
- 100g cukru pudru
Przygotowanie:
Zacznij od ciasta. Do dużej miski wlej ciepłą wodę oraz wsyp jedną łyżkę cukru i drożdże. Warto odstawić na kilka chwil w ciepłe miejsce aby zaczyn zwiększył swoją objętość.
Następnie dodaj mleko, resztę cukru oraz olej słonecznikowy i dokładnie wymieszaj. Ciągle mieszając, dodaj pozostałe składniki. Na koniec zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw.
Teraz czas na nadzienie. Mak wsypać do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować przez 10 minut. Mak odcedzić, dodać chałwę i zblendować na jednolitą masę.
Nastaw piekarnik na 160 stopni i zacznij przygotowywać ślimaczki.
Ciasto rozwałkuj (można podzielić je najpierw na kilka mniejszych części). Następnie posmaruj ciasto nadzieniem makowym i zwiń w długi rulon.
Pokrój na 4-5 centymetrowe kawałki i połóż je na przygotowanej do pieczenia blaszce. Na koniec posmaruj ślimaczki miksturą (1 jajko wymieszane z cukrem pudrem).
Comments are closed.