Jem i nie boję się że przytyję. Dietetyczna lekka przekąska w 5 minut – Zapiekana cukinia.
Cukinia to bardzo popularne, a w sezonie wiosenno – letnim także bardzo tanie warzywo. Świetnie nadaje się na wiosenną zupę czy do zapiekanek
Można jednak przygotować z niej bardzo prosty dodatek, który nie wymaga wielkiego nakładu pracy. Upieczone plastry cukinii podane ze śmietanowy – ziołowym sosem urozmaicą niejeden posiłek.
W tym celu przygotuj:
- 3 cukinie
- 100 g mąki pszennej
- odrobine oleju słonecznikowego
- sól i pieprz
Na sos:
- śmietanę – 5 łyżek
- czosnek – 2 lub 3 ząbki wg upodobań
- sok z cytryny – jedną łyżkę
- pęczek ulubionych ziół.
Umytych cukinii nie obieraj ze skóry. Usuń tylko końcówki i pokrój w plastry. Wyłóż blachę do pieczenia papierem i posmaruj olejem słonecznikowym.
Na wierzch wyłóż obtoczone w mące plastry cukinii, oprósz je solą i skrop odrobinę olejem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 st. C, piecz cukinie ok. 25 min.
By przygotować sos, wymieszaj śmietanę, posiekane zioła, czosnek i sok z cytryny.
Tak przygotowane warzywa będą świetnym dodatkiem do mięs, można także podać je z grzankami. Wiele osób doceni tak podane warzywa jako samodzielny posiłek, można je wtedy połączyć z innymi warzywami.
Comments are closed.