W sam raz dla ukochanego zięcia pyszna sałatka teściowej:
Przedstawiamy Państwu przepis na niezwykle lekką, a zarazem sycącą sałatkę, w której połączenie aromatycznych ziół, smażonej cukinii oraz pomidorów zasmakuje każdemu.
SKŁADNIKI
- jajka 3-4 sztuki,
- pomidory 3 sztuki,
- cukinia 500 gram,
- cebula 0,5 sztuki,
- pietruszka 0,5 pęczka,
- czosnek 1 ząbek,
- śmietana 150 gram,
- sól oraz pieprz do smaku,
- olej słonecznikowy 2 łyżki.
PRZYGOTOWANIE
Cukinie umyj, obierz, a następnie potnij na pierścienie grubości do 5 mm. Włóż do miski głębokiej, posól lekko, wymieszaj i odstaw na około 10 minut.
Ugotuj jajka na twardo. Na patelni z rozgrzanym olejem umieść cukinię i smaż ją po obu stronach na złoty kolor. Następnie wyłóż na talerz pokryty ręcznikiem papierowym, aby cukinia ociekła z oleju.
Kiedy cukinia jest już zimna, pokrój ja na półpierścienie i dodaj do miski. Pomidory pokrój w łódki, jajka zaś w półpierścienie i dodaj do cukinii.
Posiekaj czosnek, cebulę oraz pietruszkę i także umieść w misce z pozostałymi składnikami. Dodaj do sałatki trochę soli wraz z pieprzem wedle uznania. Następnie dołóż śmietanę. Wszystko razem wymieszaj.
Comments are closed.