Nigdynie wylewaj tej wody, będziesz zaskoczona gdy dowiesz się dlaczego. Niezwykłe zastosowanie wody z gotowanych jajek.
Jajka w domu są gotowane dość często. Jednak woda po ich gotowaniu najczęściej zostaje wylewana do zlewu jako zupełnie niepotrzebna.
Otóż, okazuje się, że to duży błąd! Eksperci doszli bowiem do wniosku, że tę wodę można wykorzystać.
Jakie właściwości ma woda po gotowaniu jajek i do czego się ją wykorzystuje?
Skorupki z jajek w 90 procentach składają się z wapnia, dodatkowo zawierają również magnez, cynk, fosfor, chrom, miedź i żelazo. A woda, w której gotuje się jajka, podczas tego procesu zostaje nasycana jonami wapnia oraz innymi wartościami odżywczymi ze skorupki.
Z tego właśnie powodu – o czym wiedzą doświadczeni ogrodnicy i miłośnicy kwiatów – jest doskonałą odżywką do roślin.
Zgodnie z opinią chemików zajmujących się obserwacją tego zjawiska, rośliny podlane wodą po gotowaniu jajek rosną o wiele szybciej – nawet do 10 razy – są również mocniejsze, zdrowsze i zdecydowanie bardziej odporne na różne choroby.
Kolejny korzystnym działaniem wody po gotowaniu jajek jest utrzymywanie kwasowości ziemi na optymalnym do wzrostu i rozwoju roślin poziomie – pH 5,5 do 6,5. To powoduje, że rośliny lepiej wchłaniają dostarczane im składniki odżywcze.
Dlatego właśnie, gdy w domu ugotujemy jajka, odcedzając je, zlejmy wodę do innego pojemnika np. słoja czy butelki i pozostawmy ją do całkowitego ostygnięcia.
Pamiętajmy, że najlepsza do podlewania roślin jest woda w temperaturze pokojowej.
Ostudzoną wodą możemy śmiało podlewać lub opryskiwać swoje rośliny domowe – szczególnie te, które wykazują niedobór wapnia. Można poznać to po liściach z suchymi końcówkami i brązowymi plamami oraz słabym wzrostem.
Comments are closed.