To pyszne domowe bounty przygotujesz tylko z 3 składników w niecałe 20 minut.
Lubisz smak delikatnego, aromatycznego kokosu rozpływającego się w mlecznej czekoladzie? W dodatku w wydaniu zdrowszym niż ze sklepu?
To jest rozwiązanie dla Ciebie. Wystarczą tylko wiórki kokosowe, czekolada oraz mleko aby stworzyć wspaniałą alternatywę dla kupnych batoników, które naszprycowane są emulgatorami i konserwantami.
Przepis jest tak łatwy, że każdy może wykonać te słodycze samodzielnie we własnej kuchni.
Składniki:
- 200 g czekolady mlecznej
- 3 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
Jak wykonać:
Wsyp wiórki do dużej miski i zalej skondensowanym mlekiem. Zmocz lekko dłonie i biorąc garść powstałej masy, formuj na kształt batonika. Z całości powinno wyjść kilka podłużnych kawałków.
Powstałe batony należy włożyć do zamrażarki na 20 minut. Kolejny etap to roztopienie czekolady. Włóż połamaną czekoladę do metalowej miski. Z kolei miskę umieść w większym garnuszku z wodą i podgrzewaj na palniku aż do momentu uzyskania płynnej konsystencji.
Każdy baton zanurz w czekoladzie, a następnie umieść na talerz i włóż do lodówki aby polewa stężała. Gotowe!
W ten prosty sposób zaskoczysz nawet niezapowiedzianych gości smacznym rarytasem niczym z Karaibów. Inną opcją jest zrobienie jednego dużego batona i pokrojenie go na kawałki.
Comments are closed.