Poznaj przepis od właścicielki piekarni .Każda z Was powinna spróbować tych pysznych ziemniaczanych bułeczek.

Zdradzę Ci przepis na fenomenalne bułeczki ziemniaczane, które często goszczą na moim stole. Uczciwie uprzedzam – znikają w zastraszającym tempie!

Moja rodzina i znajomi uwielbiają ten przysmak. Przepis krąży u nas z pokolenia na pokolenie, bułeczki te robiła już moja praprababcia. Nie ma możliwości aby te aromatyczne, delikatne i rozpływające się w ustach bułeczki nie trafiły w czyjś smak.

Są po prostu obłędne!

Do wykonania tej wyśmienitej potrawy potrzebne będzie ciasto drożdżowe – to z nim domowe bułeczki komponują się najlepiej.

Składniki na ciasto:

  • 0,5kg mąki pszennej
  • 14d drożdży (instant)
  • 20g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200ml mleka
  • 100ml tłustej śmietany
  • 40g masła (nie margaryny)
  • 3 żółtka

Składniki na farsz:

  • 8-10 dużych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Sól i przyprawy (do smaku)

Przygotowanie:

Zaczniemy od przygotowania ciasta: podgrzane mleko należy wymieszać ze śmietaną, wsypać drożdże oraz cukier, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Dodać 2 utarte żółtka ze stopionym masłem.

Następnie do dużej miski wsypać mąkę oraz sól i zagniatać ciasto, powoli dolewając przygotowany płyn. Ciasto powinno być miękkie. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Powinno potroić swoją objętość.

Czas na przygotowanie farszu: ziemniaki obrać i ugotować, a następnie przepuścić przez praskę (można także użyć tłuczka).

Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na oleju na złoto. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.

Z ciasta uformować kulki o podobnej wielkości, a następnie przykryć je ściereczką i odstawić na kilka chwil. Kulki należy rozpłaszczyć na podłużne bułeczki (grubość około pół centymetra).

Dalej postępować jak z pierogami: na środek układać nadzienie i połączyć krawędzie. Bułeczki poukładać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryć ręcznikiem i odstawić na kilka minut. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i wymieszać pozostałe jedno żółtko z łyżką śmietany.

Bułeczki posmarować przygotowaną mieszanką i piec 15-20 minut. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!