Poznaj przepis od właścicielki piekarni .Każda z Was powinna spróbować tych pysznych ziemniaczanych bułeczek.
Zdradzę Ci przepis na fenomenalne bułeczki ziemniaczane, które często goszczą na moim stole. Uczciwie uprzedzam – znikają w zastraszającym tempie!
Moja rodzina i znajomi uwielbiają ten przysmak. Przepis krąży u nas z pokolenia na pokolenie, bułeczki te robiła już moja praprababcia. Nie ma możliwości aby te aromatyczne, delikatne i rozpływające się w ustach bułeczki nie trafiły w czyjś smak.
Są po prostu obłędne!
Do wykonania tej wyśmienitej potrawy potrzebne będzie ciasto drożdżowe – to z nim domowe bułeczki komponują się najlepiej.
Składniki na ciasto:
- 0,5kg mąki pszennej
- 14d drożdży (instant)
- 20g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 200ml mleka
- 100ml tłustej śmietany
- 40g masła (nie margaryny)
- 3 żółtka
Składniki na farsz:
- 8-10 dużych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Sól i przyprawy (do smaku)
Przygotowanie:
Zaczniemy od przygotowania ciasta: podgrzane mleko należy wymieszać ze śmietaną, wsypać drożdże oraz cukier, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Dodać 2 utarte żółtka ze stopionym masłem.
Następnie do dużej miski wsypać mąkę oraz sól i zagniatać ciasto, powoli dolewając przygotowany płyn. Ciasto powinno być miękkie. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Powinno potroić swoją objętość.
Czas na przygotowanie farszu: ziemniaki obrać i ugotować, a następnie przepuścić przez praskę (można także użyć tłuczka).
Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na oleju na złoto. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
Z ciasta uformować kulki o podobnej wielkości, a następnie przykryć je ściereczką i odstawić na kilka chwil. Kulki należy rozpłaszczyć na podłużne bułeczki (grubość około pół centymetra).
Dalej postępować jak z pierogami: na środek układać nadzienie i połączyć krawędzie. Bułeczki poukładać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ręcznikiem i odstawić na kilka minut. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i wymieszać pozostałe jedno żółtko z łyżką śmietany.
Comments are closed.