Te pieczone ziemniaki znikają ze stołu w kilka chwil – z tego przepisu zawsze wychodzą przepyszne.
Ziemniaki są bardzo wdzięcznymi warzywami – możemy je jeść w różnych odsłonach.
Gotowane, smażone, pieczone, puree, frytki, kluski leniwe, same lub jako dodatek do dań i sałatek – zawsze dobrze smakują.
By jednak uniknąć nudy w kuchni, warto z ziemniaków przyrządzić coś nowego. Dobrym i smacznym pomysłem jest przygotowanie pieczonego ziemniaka inaczej – z czosnkiem w rękawie.
Pieczony ziemniak inaczej – składniki
Aby przygotować pieczonego ziemniaka z czosnkiem należy przygotować:
- ziemniaki – 1 kg
- oliwę z oliwek – 3 łyżki
- czosnek – 2 – 3 ząbki
- natka pietruszki – 1 pęczek
- musztarda – 1 łyżeczka
- sól – 0,5 łyżeczki
- pieprz – według uznania
- przyprawa do ziemniaków – według uznania
- rękaw do pieczenia
Pieczony ziemniak inaczej – przygotowanie
Przygotowanie pieczonych ziemniaków z czosnkiem jest proste i nie pozostawia wiele do sprzątania. Warzywa myjemy i obieramy. Gdy są młode, możemy je pozostawić w skórkach. Większe sztuki kroimy na ćwiartki.
Tak przygotowane ziemniaki należy ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków lub innym szpiczastym narzędziem.
Pietruszkę myjemy i siekamy, zaś czosnek przegniatamy przez praskę. Wrzucamy je do wysokiego naczynia. Dodajemy oliwę, musztardę, przyprawę do ziemniaków, sól oraz pieprz. Wszystko dobrze mieszamy.
Do mieszaniny z przyprawami wsypujemy uprzednio przygotowane ziemniaki i ponownie mieszamy.
Przystępujemy do pieczenia. W rękawie układamy przyprawione ziemniaki, a następnie zabezpieczamy go i delikatnie nakluwamy na górze w kilku miejscach.
Tak przygotowaną potrawę przenosimy na blaszkę do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 lub 200 stopni i pieczemy przez 40 do 60 minut.
Comments are closed.