Radzę od razu zrobić podwójną porcję. Japońskie bułeczki – Znikają ze stołu w kilka chwil.
Dzisiaj mam coś dla łasuchów i fanów cynamonu.
Delikatne Japońskie bułeczki zachwycą nawet tych najbardziej wybrednych, a w dodatku znikną ze stołu zanim zdążą dobrze ostygnąć. Radzę od razu zrobić podwójną porcję!
Składniki:
- 2 jajka
- opakowanie suchych drożdży (7g)
- 260 ml mleka
- 370g mąki pszennej
- 70g cukru
- łyżeczka soli
- 3 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Drożdże wsypujemy do ciepłego mleka (160ml), dodajemy dwie łyżki cukru, mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut.
Do garnuszka wlewamy resztę mleka oraz 20g mąki. Mieszamy na średnim ogniu przez około 3 minuty aż do uzyskania gładkiej masy podobnej do budyniu. Odstawiamy garnuszek z zawartością do wystygnięcia.
Pozostałe 350g mąki przesiewamy, dodajemy sól. Robimy wgłębienie i wlewamy w nie naszą miksturę z drożdży. Następnie wbijamy jajko (drożdże nie lubią zimna, więc powinno być w temperaturze pokojowej) oraz ostudzoną masę z mleka i mąki.
Wszystko ze sobą mieszamy i zagniatamy rękoma przez około 10 min lub 5 min używając do tego miksera planetarnego.
Do ciasta dodajemy łyżkę masła i ponownie ugniatamy przez kilka minut, aż wszystko się ładnie połączy, a ciasto będzie sprężyste.
Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5h. Dwie łyżki masła roztapiamy w rondelku. Dodajemy do niego cynamon oraz resztę cukru.
Z wyrośniętego ciasta tworzymy rulon i kroimy go na 8 równych części. Z każdej z nich robimy kulkę, a następnie palcami rozciągamy ją tak, żeby przypominała owal.
Smarujemy roztopionym masłem z cukrem i cynamonem. Następnie boki ciasta zawijamy do środka, rozwałkowujemy je i rolujemy, tworząc bułeczki.
Układamy nasze bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 190 stopni, na około 20 min aż się zarumienią.
Comments are closed.