Zaskoczę Cie tym przepisem. Cygańska pieczeń zawsze wychodzi przepyszna.
Pieczeń cygańska idealnie sprawdzi się na obiad dla Twojej rodziny lub nawet na spotkanie z przyjaciółmi.
Zachwyć ich niepowtarzalnym smakiem tego oryginalnego dania. Na pewno będą pod wrażeniem.
Składniki:
- 6 kawałków wieprzowiny
- 10 kawałków boczku
- 4 duże ogórki kiszone
- 4 cebule
- 700 ml bulionu wieprzowego
- 500 ml czerwonego wina
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 paczka mrożonych warzyw
- 2liście laurowe
- musztarda
- olej
Przygotowanie:
Mięso rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka, a ogórki kiszone w plasterki. Mięso smarujemy musztardą, kładziemy na nie dwa plastry boczku oraz ogórki i cebulę.
Robimy tak aż zabraknie nam mięsa. Wtedy mięso związujemy sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy drobno posiekaną cebulę.
Dodajemy mrożone warzywa i dusimy wszystko na małym ogniu aż będą wystarczająco miękkie. Wtedy wlewamy bulion wieprzowy i koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy i gotujemy kilka minut.
Dolewamy czerwone wino i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Po upływie tego czasu mięso wkładamy do naczynia do pieczenia, zalewamy sosem z warzywami i wstawiamy do piekarnika.
Comments are closed.