Wskazówki od doświadczonego kucharza jak przygotować soczyste mięso – Ten przepis rozpływa się w ustach.
Prezentowany przepis to soczyste mięso, które na długo pozostanie w pamięci gości, dzięki swojemu wyjątkowemu smaku. Inspiracja na przygotowanie tego pysznego mięsa wołowego pochodzi z Brazylii.
Do przygotowania będą potrzebne:
- 700g wołowiny
- 200ml białego wytrawnego wina
- 100 ml oliwy z oliwek
- 100ml octu z białego wina
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 1 kg soli
- forma do pieczenia z wyższymi bokami
W pierwszej kolejności należy wymieszać ze sobą wszystkie płynne składniki, czyli białe wytrawne wino, oliwę z oliwek oraz ocet winny.
Następnie w przygotowanej marynacie należy umieścić wymyte i osuszone mięso wołowe. Należy odstawić mięso do lodówki na minimum dwie godziny – dłuższy czas sprawi, że mięso będzie bardziej aromatyczne.
Po upływie tego czasu, należy umieścić mięso wraz z marynatą w przygotowanej wcześniej formie do pieczenia. Wołowinę przykryć papierem, a następnie wysypać na niego sól.
Comments are closed.