Nie sądziłam, że wyjdą tak pysznie – Wyśmienite placuszki z mięsem z przepisu babci.
Sycące placki drożdżowe z nadzieniem z mielonej wołowiny to doskonały pomysł na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych.
Spróbuj skorzystać też z naszego przepisu, by stworzyć placki z innymi rodzajami nadzienia. Możesz użyć ziemniaków, sera, fasoli czy najróżniejszych warzyw i przyprawiać całość według własnych upodobań.
Potrzebne składniki:
- 700 g mielonej wołowiny
- ok. 500 g maki pszennej
- pół cebuli lub jedna mała
- 2 duże ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki (jeśli wolisz, użyj koperku)
- 150 ml kefiru lub maślanki
- 100 ml letniej wody
- 50 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 50 g masła
- pół łyżki drożdży suchych
- po pół łyżeczki cukru i soli
- pieprz czarny do smaku
- mielona słodka czerwona papryka do smaku
Sposób przygotowania:
W małym garnuszku roztop połowę masła. Weź głęboką miskę i wymieszaj w niej suche drożdże oraz cukier.
Zalej letnią wodą, całość dobrze wymieszaj i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie dolej kefir, pół łyżeczki soli, roztopione uprzednio masło i olej roślinny.
W kolejnym kroku do miski przesiej mąkę i dokładnie zagnieć ciasto ze wszystkich składników. Jeśli się lepi, dodaj nieco więcej mąki.
Miskę przykryj kuchenną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Możesz przykryć ją kocem lub kołdrą. Odczekaj godzinę.
W międzyczasie przygotuj nadzienie mięsne.
Cebulę drobno pokrój, wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natka pietruszki oraz mieloną wołowiną. Wszystko dopraw do smaku wedle własnych upodobań.
Wyrośnięte ciasto podziel na trzy równe części. Dłońmi uformuj okrągłe placuszki. Na wierzchu każdego z trzech placków układaj kulkę z 1/3 mięsnego nadzienia.
Krawędzie placuszków połącz nad nadzieniem i formuj płaskie placki.
Tak uformowane placki przekładaj delikatnie do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania. Spłaszcz je dłonią tak, by ich grubość wynosiła około 1 cm. Na środku zrób niewielki otwór.
Piekarnik rozgrzej do 250 stopni. Włóż do niego formę z plackiem i piecz przez około 15 minut Powtórz czynność z pozostałymi placuszkami.
Comments are closed.