Kremowy deser kawowy – Nie jadłaś jeszcze tak dobrych. Niezwykle smaczne.

 

Dzisiaj przygotujemy wyjątkowy deser, który z pewnością przypadnie Wam do gustu. To połączenie delikatnych biszkoptów, aromatycznej kawy i kremowego nadzienia. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, koniecznie spróbujcie tego przepisu!

Składniki

  • 1 litr mleka
  • 12 biszkoptów
  • 150 ml kawy
  • 5 żółtek
  • 70 g cukru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżek (50 g) skrobi kukurydzianej
  • Odrobina mleka do rozpuszczenia skrobi
  • 1 łyżka kakao w proszku

Przygotowanie

Namocz 12 biszkoptów w 150 ml kawy i ułóż je na dnie naczynia do deserów. W rondlu podgrzej 1 litr mleka na średnim ogniu. W misce ubij 5 żółtek z 70 g cukru, aż masa będzie puszysta. Dodaj 3 łyżki kawy rozpuszczalnej do ubitych żółtek. W osobnej miseczce rozpuść 5 łyżek (50 g) skrobi kukurydzianej w odrobinie mleka. Wlej mieszankę skrobiową do rondla z mlekiem, ciągle mieszając. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Pozwól kremowi ostygnąć. Wylej krem na biszkopty. Posyp deser 1 łyżką kakao w proszku. Wstaw deser do lodówki na 1 godzinę.

Deser jest gotowy! Mam nadzieję, że spodoba Wam się to połączenie smaków. Dajcie znać w komentarzach! Jeśli podobał Wam się ten przepis, proszę o polubienie. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!