Gwarantuje Ci, że jest lepsza niż w restauracjach: Spróbuj tej sałatki colesław.
Sałatka coleslaw znana jest praktyczne w każdej europejskiej kuchni. Znajduje się w menu niemal każdej stołówki lub baru obiadowego, a nawet sieciówki fastfoodowej KFC.
Jest popularnym dodatkiem do obiadu, który bez problemu kupimy już w gotowej wersji. Jednak wystarczy przeczytać skład takiego gotowca, by przekonać się, że przygotowanie sałatki samemu w domu, jest o wiele lepszym pomysłem.
W zależności od kraju lub upodobań dodatki do surówki coleslaw mogą być różne. Jedni dodają jabłko lub marchewkę, a jeszcze inni ananasa. Sos także różni się w zależności od przepisu. Może to być majonez, musztarda, ocet, a nawet maślanka.
Jednak wszystkie warianty tej sałatki łączy jedno – jej głównym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta. Prawdopodobnie historia sałatki coleslaw sięga sztuki kulinarnej starożytnych Rzymian, a sama nazwa pochodzi z języka niderlandzkiego – „koolsla”, skrót od „koolsalade”, który oznacza po prostu surówka z kapusty.
Przepis na surówkę coleslaw
Składniki:
- ¼ główki białej kapusty,
- marchewka,
- cebula,
- ½ szklanki majonezu lub jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki mleka,
- łyżeczka cukru pudru,
- 2 łyżeczki octu balsamicznego,
- łyżka soku z cytryny,
- 3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kapustę poszatkuj, posól i odstaw na kilka minut. W tym czasie obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Majonez, mleko, cukier puder, ocet i sok z cytryny wymieszaj ze sobą. Kapustę wymieszaj z marchewką, cebulą, sosem, koperkiem (lub natką pietruszki).
Comments are closed.