W końcu uzyskałam tę rudą, chrupiącą skórkę: Pieczona golonka w specjalnej marynacie.

Polecam przepis na ta soczystą golonkę, mój mąż jest jej chyba największym fanem. Gdy ją piekę aromat rozchodzi się po całym domu, aż ślinka cieknie gościom 😉

Składniki

  • Golonka wieprzowa
  • 7 ząbków czosnku
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie

Umyj i osusz golonkę, zrób w niej małe nacięcia i włóż do nich po ćwiartce ząbka czosnku. Posól i popieprz. Osobno wymiesza sos sojowy, miód, musztardę i zioła prowansalskie. Wymieszaj składniki sosu, natrzyj nim golonkę i marynować w lodówce przez 12 godzin.

Umieść golonkę w rękawie i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 2 godziny, następnie przerwij rękaw i pozostaw mięso w piekarniku na kolejne 30 minut. Golonka jest szczególnie dobra podawana z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!