Wskazówka od szefa kuchni na idealną mizerię – instrukcja krok po kroku. Nie popełniaj tego błędu przy jej robieniu.

Mizeria jest ulubionym dodatkiem do dań wielu Polaków. Wystarczy zastosować jeden prosty trik, a będzie jeszcze pyszniejsza. Stosowały go nasze babcie, niestety trochę o nim zapomnieliśmy.

Mizeria to ogórki pokrojone w plasterki z dodatkiem jogurtu naturalnego lub śmietany, doprawione
według smaku. Świetnie pasuje do ryb, różnego rodzaju mięs, pieczonych lub gotowanych ziemniaków. Doskonale się sprawdza jako przekąska między posiłkami.

Dodatkową zaletą mizerii jest to, że ogórki są bardzo nisko kaloryczne, a jeśli zamiast śmietany dodamy jogurtu naturalnego, to sprawia, że mizeria jest dodatkowo zdrowa.

Niestety, wiele gospodyń domowych popełnia błąd w przygotowaniu mizerii. Większość osób wybiera do mizerii kwaśną śmietanę i to właśnie ona może stanowić problem. Wybierając w sklepie śmietanę powinniśmy zwracać uwagę na jej skład, który powinien ograniczać się do mleka i żywych kultur bakterii.

Niestety coraz więcej producentów dodaje do śmietany niepotrzebne składniki, które negatywnie wpływają na smak dań. Wystarczy podczas zakupu dokładnie przeczytać skład śmietany i wybrać tę z najmniejszą ilością składników. Zrobić dobrą mizerię wcale nie jest tak łatwo. Sekret tkwi w odpowiednim doprawieniu śmietany.

Składniki:

  • 1 świeży ogórek długi
  • sól, pieprz
  • śmietana 18% / jogurt naturalny
  • łyżka octu jabłkowego
  • koperek
  • odrobina cukru

Przygotowanie:

Ogórka umyj i obierz ze skórki. Pokrój co na cieniutkie plasterki. Przełóż do miski. W kubku wymieszaj 3 łyżki śmietany/ jogurtu, dodaj sól i pieprz do smaku oraz łyżkę octu jabłkowego, który wg mnie jest właśnie tym co daje smak mizerii, dodaj posiekany koperek, cukier, wymieszaj wszystko razem

Dodaj sos do ogórka i wymieszaj.  Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!