Bez smażenia, raz próbowałam i tylko tak teraz robię: Przepis na najdelikatniejsze mięso mielone ze śmietaną.
Doskonałe danie z mięsa mielonego, które warto wypróbować. Proste przygotowanie, efektowany wygląd i obłędny smak – połączenie doskonałe!
Potrzebujesz:
- 2 kromki białego chleba np. tostowego
- 100 ml mleka
- 1 cebula
- 1 kg mięsa mielonego
- 4 ząbki czosnku
- 150 ml mleka
- sól, przyprawy do smaku
- 200 g twardego sera
- 200 g śmietany
- 2 jajka
- 1 pęczek koperku
Przygotowanie:
Chleb włóż do miski, zalej mlekiem i odstaw na chwilę. Cebulę drobno pokrój. Mięso mielone przełóż do osobnej miski, dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i odciśnięty zmiękczony chleb.
Posól, dopraw i dobrze wymieszaj. Mokrymi rękoma formuj klopsiki z masy mięsnej i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób wgłębienie po środku każdego klopsa i przygotuj nadzienie.
Ser zetrzyj do miski, wymieszaj z jajkami, kwaśną śmietaną i posiekanym koprem. Dobrze wymieszaj i ułóż w każdym wgłębieniu. Wstaw danie do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200 ° C przez około 40 minut.
Comments are closed.