Połącz te dwa składniki a zobaczysz ile możesz zyskać dla zdrowia: Prawie każdy ma w domu marchewkę i imbir.
Oboje znamy marchewkę i imbir, ale czy chcielibyście wiedzieć, co te dwa składniki mogą razem zdziałać?
Poczuj cudowne działanie tej zdrowej pary. Będą szczególnie przydatne w nadchodzących miesiącach. Zacznijmy od powiedzenia czegoś o korzyściach zdrowotnych obu tych produktów.
Imbir to bardzo popularny produkt, jeśli chodzi o odchudzanie, a także wzmocnienie odporności naszego organizmu. Skutecznie stymuluje przemianę materii i tym samym sprzyja utracie zbędnych kilogramów. Imbir również rozgrzewa, niszcząc bakterie, wirusy i stany zapalne.
Ponadto imbir poprawia krążenie krwi, a także pomaga organizmowi pozbyć się toksyn i nagromadzonych produktów przemiany materii. Skutecznie zmniejsza również nudności i poprawia trawienie.
Marchewka jest jednym z najzdrowszych warzyw i zdecydowanie nie powinna odgrywać roli składnika niedzielnego bulionu. Zawiera wiele witamin, takich jak witaminy A, C, E i B. Ponadto jest doskonałym źródłem minerałów takich jak magnez, cynk, żelazo, potas, wapń, sód i fosfor. Jednak wszystkim marchew kojarzy się z witaminą A, która dba o nasz wzrok.
Co imbir i marchewka mogą zrobić z naszym ciałem, jeśli je połączysz?
Okazało się, że te dwa składniki naprawdę dobrze ze sobą współpracują. Połącz je i ciesz się tymi fantastycznymi efektami!
- Wzmacniają odporność
- Zwalczają infekcje
- Poprawiają przebieg kaszlu i oczyszczają płuca – pomagają już w 1 dzień
- Wspierają wzrok
- Poprawiają trawienie
- Wspomagają odchudzanie
- Wspierają pracę serca
- Poprawiają wygląd skóry
- Hamują procesy starzenia się skóry
Nie wiesz jak połączyć te dwa produkty? Wypróbuj ten fantastyczny, domowy przepis! Jego przygotowanie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i ma doskonały smak.
Wszystko czego potrzebujesz to:
- marchewki – 5 sztuk
- imbir – kawałek 5 cm
- cytryna – 1 sztuka
- woda
Przygotowanie:
Marchewki i imbir myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przełóż do blendera i wymieszaj. Włóż miksturę do szklanki (na przykład do zaparzania dodaj sok z cytryny i dodaj wodę). Pozostaw na co najmniej 1 dzień. Następnie odcedzamy.
Używaj go codziennie np. w łyżeczkach do herbat, lemoniad czy innych napojów (ale nie w gotujących się napojach).
JAK PRZYGOTOWAĆ WODĘ Z IMBIRU I JAKIE MA WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE?
Prawdopodobnie słyszałaś o wielu przepisach na odchudzanie, ale jest tylko jeden napój, który ma tak wiele zalet. Woda imbirowa! Oprócz pomagania w walce z tłuszczem na brzuchu, udach i biodrach, jest również dobry dla twojego zdrowia. To dosłownie zdrowa bomba dla ludzkiego ciała.
Ten mocny i skuteczny napój jest również idealny do detoksykacji organizmu. Możesz śmiało włączyć wodę imbirową do swojego codziennego reżimu picia. Oczywiście należy pamiętać, że bez zmiany menu wskazówka na wadze nie przesunie się w dół. Ale jeśli cokolwiek może pomóc w walce z dodatkowymi kilogramami, to na pewno jest to właśnie ta woda.
Składniki:
- 3-4 plasterki imbiru
- 1,5 l wody
- możemy dodać cytrynę
Przygotowanie:
Zacznij od zagotowania 1-1,5 litra wody w niskiej temperaturze. Do wrzącej wody, dodaj 3-4 cienko pokrojone plasterki imbiru. Gotuj na małym ogniu około 15 minut. Wyjmij warzywo i pozwól wodzie ostygnąć. Możesz teraz ostudzić i dodać cytrynę. Woda jest gotowa do spożycia.
Inne zalety wody imbirowej
1. Reguluje poziom cholesterolu
Wysoki poziom cholesterolu i otyłość są często związane z chorobami serca. Woda imbirowa pomaga obniżyć poziom cholesterolu w organizmie. Ponadto skutecznie obniża ciśnienie i rozrzedza krew. To świetna wiadomość dla osób z nadciśnieniem!
2. Ma silne właściwości przeciwzapalne
Woda imbirowa jest również bardzo skuteczna w stanach zapalnych, bolesnych stawach i obrzękach. Pomaga złagodzić objawy reumatyzmu i choroby zwyrodnieniowej stawów. Silne właściwości przeciwzapalne są największą zaletą tego niesamowitego korzenia.
3. Silny przeciwutleniacz
Imbir jest bogaty w przeciwutleniacze. Są one skuteczne w usuwaniu wolnych rodników i niestabilnych cząsteczek, o których wiadomo, że uszkadzają zdrowe komórki. Uszkodzenia mogą być poważne i powodować wiele chorób. Dlatego ważne jest, aby spożywać pokarmy bogate w przeciwutleniacze.
4. Poprawia wchłanianie składników odżywczych
Dzięki stymulacji wydzielania żołądkowego i enzymów trzustkowych regularne spożywanie imbiru zapewni lepsze wchłanianie ważnych składników odżywczych w organizmie.
5. Poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm
Imbir wspomaga procesy trawienne, wydzielanie śliny i soki trawienne. Przyspiesza metabolizm i uwalnia od wzdęć. Nawet nie myślisz, że wpłynie to na twoje ciało.
6. Wzmacnia odporność
Imbir jest bardzo skuteczny w zapobieganiu grypie i przeziębieniom. To dzięki olejkowi eterycznemu znajdującemu się w tym korzeniu.
Comments are closed.