Najsmaczniejsze ciasto pod słońcem: Bardzo szybki i łatwy przepis, który pokochasz.

Fantastyczne nadziewane ciasto, które świetnie smakuje i jest świetną alternatywą dla klasycznego chleba kupowanego w sklepie.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 łyżka cukru pudru (20 g)
  • 1 łyżka suchych drożdży (10 g)
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka (300 ml)
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli (8 g)
  • 5 szklanek mąki pszennej (600 g)

Farsz:

  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju (20 ml)
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki, pieprzu czarnego, soli i ziół do smaku
  • 50 g startego sera cheddar

Na wierzch:

  • 1 żółtko
  • nasiona do smaku
  • 1 szczypta pietruszki

Przygotowanie:

Drożdże i cukier wymieszaj z mlekiem, dodaj jajka, roztopione masło, a na końcu mąkę i sól. Ugniataj na jednolitą masę.

Ciasto przełóż do miski, przykryj i pozostawi do fermentacji na 40 minut.

Umyj, pokrój i ugotuj ziemniaki na nadzienie. Następnie odcedź, obierz i wymieszaj z innymi składnikami oprócz sera.

Wyjmij ciasto z miski i podziel na dwie połówki.

Rozwałkuj pierwszy arkusz i umieść go na wysmarowanej masłem misce. Ułóż farsz na talerzu ciasta, posyp serem i przykryj drugim arkuszem ciasta.

Połącz krawędzie ciasta. Zrób dziurę na środku ciasta kubkiem i zrób nacięcia – promienie rękami.

Posmaruj żółtkiem, posyp nasionami i natką pietruszki.

Upiecz  w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!