Czysta przyjemność z jedzenia – im więcej czosnku, tym lepiej. Pyszne delikatne klopsiki z kulkami ziemniaczanymi.
Klopsiki jest to danie, które dość często gości na stole u większości z nas. Popularność ich nie maleje, gdyż można je urozmaicać i dodawać różne dodatki np. czosnek, paprykę, zioła. Jedno się jednak nie zmienia, ich podstawowy skład i to, że klopsiki zawsze muszą być mięciutkie i pachnące.
Tym razem, aby danie było bardziej aromatyczne w przepisie do pieczenia został wykorzystany czosnek i tymianek. Klopsiki zostały podane z pysznymi kulkami z ziemniaków.
Z prostych i ogólnie dostępnych składników powstały klopsiki z ziemniakami. Danie, które zachwyci nie tylko domowników, ale i wszystkich gości. Smaczne, pożywne i zdrowe, bo pieczone.
Składniki na klopsiki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 4 – 5 łyżek bułki tartej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Składniki na kulki z ziemniaków:
- 100 g twardego sera żółtego
- 500 g przeciśniętych przez praskę ugotowanych gorących ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- pieprz i sól do smaku
Dodatkowo:
- tymianek
- łyżka oleju do posmarowania
- 8 ząbków czosnku
Comments are closed.