Super przepis na naleśniki marokańskie – O wiele lepsze niż tradycyjne – smażone tylko z jednej strony.
Marokańskie naleśniki to ciekawy pomysł na odświeżenie nieco już oklepanej potrawy. W tej wersji naleśniki są nie tylko aromatyczne i bardzo smaczne, ale też interesująco się prezentują.
Marokańskie naleśniki z drożdżami w swym ojczystym kraju są bardzo popularne, szczególnie jako tak zwane street food, podaje się je z miodem i płynnym masłem. Ich cechy charakterystyczna? Blady kolor, puszystość i niezwykła delikatność ciasta
Składniki na ciasto:
- kasza manna – 1 szklanka
- mąka – 1 szklanka
- woda w temperaturze pokojowej lub cieplejsza – 400 – 450 ml
- jajko – 1 sztuka
- olej roślinny – jedna łyżeczka
- cukier – jedna łyżeczka
- drożdże – 1 łyżeczka
- sól – szczypta
- soda – pół łyżeczki
Składniki na sos:
- masło – 70 g
- miód – 6 łyżek
Sposób przygotowania:
Przygotować pojemną miskę, umieścić w niej suche składniki, dodać jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Do suchych składników i jajka wlać wodę, a następnie olej i mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy.
Przygotowana w ten sposób masę ubijać za pomocą miksera lub trzepaczką ręczną do momentu, aż ciasto stanie się lejące i wodniste.
Gotowe ciasto odkładamy na około 40 minut, uprzednio je przykrywając. W czasie, gdy ciasto odpoczywa, zajmujemy się przygotowaniem sosu, czyli roztapiamy miód z masłem
Jeśli nasze ciasto jest już wyrośnięte, przystępujemy do smażenia naleśników na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Naleśnik jest gotowy w momencie, gdy jego wierzch przestanie być lepki.
Comments are closed.