Już nigdy nie kupisz sklepowego: Domowy serek śmietankowy w 15 minut.
Domowy serek śmietankowy nie zawiera konserwantów, jest pyszny i bardzo delikatny. Będzie on świetnym pomysłem na śniadanie, zwłaszcza jeśli zostanie urozmaicony różnymi dodatkami: koprem, pieczarkami, czosnkiem lub boczkiem.
Kremowy i aromatyczny smak spodoba się nie tylko dorosłym, ale także dzieciom.
Składniki:
- 500 gr naturalnego twarogu;
- jedno świeże jajo kurze;
- pół łyżeczki sody;
- pół łyżeczki soli;
- pół łyżeczki cukru;
- 100 gr dobrej jakości masła.
Przygotowanie:
Masa zacznie się topić bardzo szybko, a Twoim zadaniem jest rozbicie wszystkich grudek szpatułką. Po 10 minutach, gdy masa stanie się jednorodna, przenieś garnek na stół. Ser wymieszaj blenderem, aby był bardziej delikatny i puszysty.
Wskazówka: Na tym etapie możesz dodać zioła: tylko najpierw należy je polać wrzącą wodą, a następnie wysuszyć i posiekać.
Rozlej ciepły ser śmietankowy do pojemników lub słoików, przykryj go folią spożywczą. Zamknij naczynie pokrywką, schłódź w temperaturze pokojowej. Ser śmietankowy należy przechowywać w lodówce.
Comments are closed.