Naprawdę warto spróbować przepisu mojej babci – Moi goście oszaleli z zachwytu po spróbowaniu tej szarlotki.

Moja aktywna i pełna werwy babcia, pomimo już 87 lat cały czas uwielbia rozpieszczać wnuki swoimi smakołykami.

Z przyjemnością gotuje i piecze, a jej pyszna szarlotka to mistrzostwo świata! Udostępniła mi niedawno ten przepis, a ja przekazuję go dalej w świat.

Składniki:

  • 3 jabłka,
  • 1 szklanka kefiru,
  • 200g kaszy manny,
  • 150g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 20g kakao,
  • 50g masła.

Przygotowanie:

Do małej miski dodać wszystkie suche składniki: cukier, kaszę mannę, sodę i kakao. Jajka należy ubić z kefirem oddzielnie, a następnie wymieszać masę z suchymi składnikami.

Wszystko należy dokładnie wymieszać i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie można przygotować jabłka. Należy obrać je i pokroić w plasterki. W rondlu roztopić masło i przenieść do niego pocięte jabłko. Przez 10 minut podgrzewać, mieszając.

Naczynie do pieczenia koniecznie wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować masłem i ułożyć w nim przygotowane jabłka. Na wierz owoców wylać ciasto i piec przez mniej więcej 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Po ostudzeniu wystarczy posypać cukrem pudrem i podawać niecierpliwym gościom! Smacznego!

Jeśli Ty również masz w zanadrzu tajemnicze przepisy rodzinne, podrzuć nam je w komentarzach!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!