Rolada z boczku pieczona w rękawie. Domowy przepis, którego nie dostaniesz w żadnym sklepie.
Pyszna pieczona rolada z boczku. Pieczona w rękawie. W sklepie nie kupisz takiej rolady!
Dziś chcemy się podzielić przepisem smaczną świąteczną przekąskę. Króluje w niej boczek i aromatyczne przyprawy.
Roladę przygotowuje się w rękawie, dzięki temu zyskuje właściwi kształt i jest dokładnie upieczona.
Składniki:
- 1 kg boczku
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- pół łyżeczki kminku
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
Wykonanie:
Boczek bez skórki, pokrój w plastry o grubości 1 cm, następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz przyprawy. Dodaj jajko i wszystko wymieszaj. Mięso podziel na 2 porcję i przełóż do rękawa.
Zwić i wypuść powietrze, mocno zwiąż krawędzie. Roladę należy piec przez godzinę w temperaturze 170 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika, a roladę należy ustawić ciężki przedmiot ważący ok kilograma i odstawić na noc do lodówki. Po tym czasie z rolady należy zdjąć folię, roladę pokrój w plasterki ok grubości 1 cm.
Roladę można podawać z musztardą , sosem chrzanowym lub innym sosem według własnego uznania. Rolada świetnie się sprawdzi na świątecznym stole.
Comments are closed.