Rolada z boczku pieczona w rękawie. Domowy przepis, którego nie dostaniesz w żadnym sklepie.

Pyszna pieczona rolada z boczku. Pieczona w rękawie. W sklepie nie kupisz takiej rolady!

Dziś chcemy się podzielić przepisem smaczną świąteczną przekąskę. Króluje w niej boczek i aromatyczne przyprawy.

Roladę przygotowuje się w rękawie, dzięki temu zyskuje właściwi kształt i jest dokładnie upieczona.

Składniki:

  • 1 kg boczku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • pół łyżeczki kminku
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki

Wykonanie:

Boczek bez skórki, pokrój w plastry o grubości 1 cm, następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz przyprawy. Dodaj jajko i wszystko wymieszaj. Mięso podziel na 2 porcję i przełóż do rękawa.

Zwić i wypuść powietrze, mocno zwiąż krawędzie. Roladę należy piec przez godzinę w temperaturze 170 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika, a roladę należy ustawić ciężki przedmiot ważący ok kilograma i odstawić na noc do lodówki. Po tym czasie z rolady należy zdjąć folię, roladę pokrój w plasterki ok grubości 1 cm.

Roladę można podawać z musztardą , sosem chrzanowym lub innym sosem według własnego uznania. Rolada świetnie się sprawdzi na świątecznym stole.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!