Przepyszna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym wg przepisu mojej babci – Obłędny smak.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to łatwa i szybka przekąska, która sprawdzi się również jako danie główne.
Zapiekanka ziemniaczana jest daniem sycącym, rozgrzewającym, które zadowoli gusta nawet najbardziej wybrednych domowników. Jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale również ciekawa w formie podania.
Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujące składniki:
- ziemniaki – 2 kg,
- mięsko mielone wołowe – 800 g,
- średnia cebula – 1 szt,
- kwaśna śmietana – 3 łyżki,
- masło – 50 g,
- koncentrat pomidorowy – 70 g,
- pieprz i sól do smaku,
- olej, który będzie potrzebny do smażenia.
Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej z mięsem zaczynamy od obrania i ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Cebulę należy obrać i pokroić w drobną kostkę, przełożyć do mięsa znajdującego się w misce, doprawić je solą i pieprzem wymieszać i przełożyć na patelnię do smażenia.
Do podsmażonego mięsa z cebulą i przyprawami dodajemy koncentrat pomidorowy, jeśli mięso wydaje się nam za suche możemy do niego dodać trochę wody. Jeśli nasze ziemniaki się już ugotowały, dodajemy do nich masło i robimy z nich gładką masę.
Następnie przygotowujemy formę najlepiej z odłączanym dnem, które przykrywamy papierem do pieczenia i smarujemy ją olejem.
Na spód formy wykładamy połowę puree ziemniaczanego i równomiernie je rozsmarowujemy, na ziemniaki dajemy usmażone mięso mielone, również je wyrównujemy, i przykrywamy resztą masy ziemniaczanej. W górnej część zapiekanki ziemniaczanej robimy nożem kilka dziur i wylewamy na nią kwaśną śmietanę.
Do śmietany możemy także dodać starty żółty ser, wówczas całość będzie miała jeszcze bardziej ciekawszy smak. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut, w temperaturze 180stopni.
Comments are closed.