Weekendowy przepis na ciasteczka, które są nie tylko smaczne, ale też tanie – bez pieczenia.
Niesamowity przepis, który zdobędzie serca Twoich sąsiadek i przyjaciółek! Zaskocz je idealnym deserem, który zasmakuje całej rodzinie i będzie perfekcyjnym dodatkiem do porannej kawy. To danie, które musisz znać!
Składniki, których potrzebujesz:
Do stworzenia spodu:
- 150 g kakaowych herbatników
- 150 g herbatników o smaku wanilii
Do stworzenia kremu:
- 600g kwaśnej śmietany
- 250 g gotowanego mleka skondensowanego
Na dekorację:
- 250 g serka mascarpone
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g cukru pudru
- 80 g gorącej czekolady
- 50 g mielonych orzechów włoskich
Przygotuj formę o wymiarach 22 x 28 cm i zabierzemy się za pracę!
Rozpocznij od wyłożenia formy folią spożywczą. Na dnie ułóż herbatniki – waniliowe i kakaowe na przemian, układając je wzorem szachownicy.
Tworzymy krem – wlej śmietanę do miski i dodaj mleko skondensowane. Ubijaj mikserem, aż składniki stworzą jednolitą masę. Rozłóż połowę kremu na herbatnikach, a następnie na tej masie układaj kolejne ciastka na wzór szachownicy.
Przeplataj warstwy kremu z warstwami herbatników, zakończ na kremie. Wstaw formę na godzinę do lodówki.
Po upływie godziny przystąp do dekoracji – Ubij serek mascarpone z cukrem pudrem. Wyjmij deser z formy i pokryj boki mascarpone, a następnie posyp je czekoladą startą na tarce lub posiekaną. Dekoracje na wierzchu deseru wykonaj z orzechów włoskich.
Comments are closed.