Ciasto trzy szklanki – szybko, łatwo i przepysznie. Aż ślinka leci na sam widok
To ciasto jest proste i idealnie sprawdzi się do kubka kawy.
Potrzebne składniki:
- szklanka białego cukru,
- szklanka kefiru,
- szklanka mąki,
- jajko,
- łyżka stołowa kakao,
- łyżeczka sody,
- 3 łyżki stołowe oleju roślinnego,
- szczypta soli,
- 350g śmietany kwaśnej,
- 3 łyżki stołowe cukru pudru.
Przygotowanie:
Kefir wlewamy do miski wraz z sodą i mieszamy te dwa składniki. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Później wlewamy olej, mieszamy, wlewamy kefir z sodą i znów mieszamy.
Przesiewamy mąkę pszenną oraz kakao do masy i dokładnie mieszamy całość składników. Blachę przykrywamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C, ciasto wlewamy na blachę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30-35 minut.
Teraz nadchodzi odpowiedni moment, by przyrządzić krem. Wlewamy 350g śmietany i wsypujemy cukier puder do miski, a następnie mieszamy. Gdy ciasto już będzie schłodzone, odcinamy z niego boki oraz górę, a ciasto dzielimy poziomo na dwie części.
Comments are closed.