Jak przechować owoce świeże przez rok – Oto sekret, który musisz znać.

Zapoznaj się z nowoczesnym sposobem, który pozwoli Ci na zachowanie świeżości owoców przez całe dwanaście miesięcy.

Prosta metoda, którą możesz łatwo opanować, gwarantuje Ci zimowe doznania smakowe owoców prosto z Twojego sadu. Spróbuj zastosować to na własną rękę!

Dżem nie jest tutaj potrzebny – mamy do czynienia z niezrównanym procesem przetwórstwa owocowego.

Oto zasady:

Na początku konieczne jest zebranie świeżych, nienaruszonych i zdrowych owoców.

Następnie, owoców tych należy umieścić w sitku, a potem kilkukrotnie opłukać je w chłodnej wodzie. W tym czasie przygotuj sterylne słoiki o pojemności 1.5 litra.

Napełnij słoiki owocami aż po same brzegi.

Gdy owoce znajdują się już w słoikach, zalej je wrzątkiem. Złapany wcześniej wrzątek przelać do garnka i gotować, aż zacznie wrzeć. Następnie do każdego ze słoików dodaj dwie łyżki cukru pudru.

Ponownie zalej słoiki przegotowaną wodą, a potem szczelnie zamknij pokrywki. Każdy słoik zawijamy w koc, aby mógł ostygnąć.

Przechowywać powinno się je w miejscu, gdzie temperatura nie przekracza 18°C – dzięki temu świeżość owoców utrzyma się aż do 12 miesięcy.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!