Najlepszy chleb, jaki kiedykolwiek zrobiłam. Płatki owsiane na patelni.
Niesamowicie szybki i łatwy przepis na delikatny chleb owsiany. Cała rodzina na pewno się w nim zakocha.
Co potrafią płatki owsiane?
- likwidują zaparcia,
- najbardziej odżywcze płatki zbożowe,
- pobudzają przemianę materii (idealny wybór na śniadanie),
- zawierają witaminy z grupy B, żelazo, wapń i fosfor,
- optymalizują pracę jelita cienkiego,
- nasycają i stopniowo uwalniać energię, pomagają zdrowo schudnąć,
- zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, wzmacniają serce i naczynia krwionośne,
- hamują wzmożoną aktywność tarczycy,
- niższy poziom cholesterolu,
- profilaktyka cukrzycy, stabilizacja poziomu cukru we krwi,
- są bardzo pomocne przy przyjmowaniu antybiotyków, szczególnie dzięki witaminom z grupy B,
- zapobieganie rakowi przewodu pokarmowego.
Do przygotowania chleba potrzebujemy:
- 6 łyżek płatków owsianych
- 1 jajko
- 50 ml wody
- szczypta soli
- ser Mozzarella
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do miski dodaj płatki owsiane, jajka, sól. Wymieszać łyżką. Następnie wlej wodę i wymieszaj.
Następnie dodaj proszek do pieczenia. Mieszać. Do mieszanki wlej startą mozzarellę. Dokładnie wymieszać.
Posmaruj patelnię masłem. Umieść w nim mieszaninę. Rozłóż to na całej powierzchni.
Smaż chleb z obu stron, aż się zarumieni. Możemy podać przysmak owsiany.
Comments are closed.