Nie jadłaś czegoś tak dobrego. Krakowskie ciasto truskawkowe z musem.
Znakomity placek truskawkowy z musem, który jest prawdziwym królem truskawkowych przepisów.
To doskonały i naprawdę prosty przepis. Koniecznie spróbuj.
Składniki:
- 300 g mąki;
- 250 g masła w temperaturze pokojowej;
- 80 g cukru;
- 2 żółtka;
- 1 łyżeczka startej skórki cytryny;
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 300 g truskawek (dowolny owoc).
Beza:
- 4 białka jaj;
- 250 cukru.
Przygotowanie:
Miękkie masło wymieszać z cukrem. Mieszamy również cukier waniliowy i startą skórkę cytryny.
Dodaj żółtka. Wymieszaj, przesiej mąkę. Zrób miękkie ciasto.
Ciasto przełożyć na papier do pieczenia. Rozprowadź go rękoma lub wałkiem, aż dotrzesz do talerza o wymiarach około 20 x 25 cm. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Białka ubić blenderem i stopniowo dodawać cukier.
Rozłóż mus z białek jaj na powierzchni wstępnie upieczonego ciasta. Stwórz wzór z tyłu łyżki. Umyj i osusz truskawki. Umieść owoce w odległości około 3 cm od siebie.
Ciasto wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, ustawiając temperaturę na 180°C. Pianka powinna mieć kremowy odcień, chrupiąca na powierzchni i miękka pod skórą. Po upieczeniu ciasto pozostawić w piekarniku na kolejne 7 minut.
Comments are closed.