Nadaje się na normalny dzień, jak i nawet na świątecznym stole. 3 genialne przepisy na wieprzowinę.
Szukasz nowego i oryginalnego przepisu na wieprzowinę? Właśnie go znalazłaś – a nawet 3! Po prostu wybierz lub wypróbuj je wszystkie naraz. Na pewno nie pożałujesz.
Przepis 1 – Pyszne soczyste roladki
Składniki:
- 1,3 kg polędwicy wieprzowej bez kości
- sól
- czarny pieprz mielony
- czerwona mielona papryka
- koperek
- 100 g masła
- 3 ząbki czosnku
- 4 – 5 ziemniaków
- Sól
- czarny pieprz mielony
- czerwona mielona papryka
- zioła prowansalskie
- suszony czosnek
- oliwa z oliwek
- 2 cebule
- 1 łyżka octu
- 1/2 kg cukru pudru
- 1/2 l soli
- 250 ml wody
Przygotowanie:
Schab kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem.
Posolić, doprawić i popieprzać mięso z obu stron. Koperek drobno siekamy, mieszamy ze zmiękczonym masłem i przeciśniętym czosnkiem.
Rozłóż tę mieszankę na każdym arkuszu mięsa i bułce. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i włożyć do formy do pieczenia. Posyp solą, suszonym czosnkiem, czarnym pieprzem i czerwonym mielonym pieprzem. Wlej olej i wymieszaj. Roladki mięsne nabić na 3 szaszłyki, ułożyć na ziemniakach na blasze do pieczenia i przykryć mokrym papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut. Cebulę obrać, pokroić w paski, zalać octem, solą, posypać cukrem i zalać wodą.
Następnie wymieszaj. Po upływie czasu pieczenia wyjąć mięso i ziemniaki, zmielić mięso i ziemniaki szczotką silikonową i piec przez kolejne 20 minut. Wlej napar z cebuli i włóż cebulę do miski. Gotowe, możemy służyć.
Drugi przepis
Składniki:
- 700 g karkówki
- sól
- czarny pieprz mielony
- zioła prowansalskie
- 5 pl oleju roślinnego
- 3 ziemniaki
- Sól
- czarny pieprz mielony
- czerwona mielona papryka
- zioła prowansalskie
- młotki bambusowe
Przygotowanie:
Pokrój szyję w plastry i postukaj w mięso tłuczkiem. Włóż je do miski, posyp solą, przyprawami, ziołami prowansalskimi i zalej olejem. Ziemniaki obrać, pokroić w grubsze ukosy, posolić, doprawić, posypać czerwonym mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Na koniec wlej olej i wymieszaj. Kawałek mięsa nakłuwamy na bambusowych młotkach, a następnie nakłuwamy kółka ziemniaczane. W ten sposób naprzemiennie układamy mięso i ziemniaki. Następnie wszystko zawijamy w papier do pieczenia, folię i pieczemy. Piec około 90 minut w temperaturze 200°C.
Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika, przecinamy folię i papier do pieczenia i pieczemy kolejne 30 minut. Gotowe, możemy służyć.
Trzeci przepis
Składniki:
- 1 kg polędwicy wieprzowej bez kości
- sól
- czarny pieprz mielony
- zioła prowansalskie
- 2 cebule
- plastry boczku
- olej roślinny
- czerwona mielona papryka
- 1 ząbek czosnku
- kapusta
Przygotowanie:
Cały schab kroimy w plastry, aby nie pokroić ich do końca, tylko robimy głębokie nacięcia.
Posolić, doprawić, posypać ziołami prowansalskimi i dobrze posypać całe mięso. Cebulę obrać , pokroić w półpierścienie i włożyć do każdego nacięcia mięsa. Teraz do każdego nacięcia wkładamy plaster boczku.
Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i wlej trochę oleju do osobnej miski, mieszając czerwony zmielony pieprz i zmiażdżony czosnek. Mięso ułożyć na blasze do pieczenia i posmarować przygotowaną mieszanką. Oczyszczamy kapustę, pozbywamy się kopru i kroimy na cienkie talarki.
Następnie ułożyć na blasze wokół mięsa, posolić i posmarować kapustę odrobiną oleju. Przykryj papierem do pieczenia, folią i piecz w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 60 minut. Po tym czasie odsłonić blachę do pieczenia i piec przez kolejne 20 minut. Gotowe, możesz podawać na przykład z pieczonymi ziemniakami.
Comments are closed.