5 przepisów na pyszne gorące kanapki, które są idealne zarówno na śniadanie, jak i na kolację

Dziś na kolację serwuję gorące, ziemniaczane kanapki według jednego z moich ulubionych przepisów na zapiekanki! Spróbuj również zrobić, któryś z poniższych.

Jestem przekonana, że ich smak przypadnie do gustu wszystkim Twoim domownikom. Są one świetnym rozwiązaniem również na sycące na śniadanie lub jako przekąska na spotkaniu z przyjaciółmi.

1. Gorące ziemniaczane kanapki

Składniki:

  • ziemniaki – 3 – 4 szt.
  • sól
  • pieprz
  • chleb
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Zetrzyj surowe ziemniaki na tarce i posól i popieprz do smaku, pokrój chleb na kromki, na wierzchu ułóż równomiernie grubą warstwę startych ziemniaków. Stronę, na której są ziemniaki delikatnie włóż na patelnię z rozgrzanym olejem słonecznikowym, usmaż na złoty kolor.  Obróć i usmaż chleb z drugiej strony choć nie jest to konieczne. Szybkie, gorące kanapki gotowe!

2. Kanapki z „gorącym batem”

Składniki:

  • Kiełbasa – 3 – 4 szt.
  • Pomidor – 1 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • majonez – 1 łyżka
  • ketchup – 3 łyżki
  • chleb pszenny – 10 kromek
  • ser – 100 g
  • świeże zioła – do smaku
  • zmielony czarny pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Kiełbasę pokrój w drobną kostkę i włóż do głębokiej miski. Pomidory pokrój również w kostkę, drobno posiekaj zioła i dodaj do kiełbasy. Przeciśnij czosnek przez praskę. Do miski włóż wszystkie składniki łącznie z majonezem i ketchupem (oprócz sera) i wymieszaj.

Kromki chleba ułóż na blasze a na każdej po 1-1,5 łyżeczki przygotowanego wcześniej nadzienia. Posyp je czarnym pieprzem do smaku. Serem startym na grubej tarce posyp każdą kromkę. Włóż kanapki do nagrzanego piekarnika na około 180 stopni na 15 minut.

3. Leniwe kanapki

Prawdopodobnie każdy zastanawia się co zrobić z tłuczonymi ziemniakami, które pozostały z obiadu. Proponuję Ci ugotować właśnie to leniwe danie.

Składniki:

  • długa bagietka

Warstwa 1:

  • tłuczone ziemniaki – 200 g
  • jajko – 1 szt.
  • majonez – 2 łyżki
  • szczypiorek – 1 pęczek
  • pieprz

Warstwa 2:

  • twardy ser – 100 g
  • majonez – 3 łyżki
  • koperek
  • pieprz

Przygotowanie:

Pokrój bagietkę na małe kromki, rozłóż na nim po łyżeczce warstwy 1 i następnie warstwy 2. Przygotujesz je mieszając ze sobą wszystkie podane składniki. Włóż kanapki do piekarnika rozgrzanego na 175 stopni na 10 minut i gotowe.

4. Klasyczne zapiekanki

Składniki:

  • jajko – 1 szt.
  • majonez – 1 łyżka
  • ketchup – 1 łyżeczka
  • kiełbasa (lub szynka, opcjonalnie) – 1 szt.
  • ser – 20 g
  • chleb

Przygotowanie:

Wymieszaj razem jajka, majonez i keczup. Kiełbasę pokrój na małe kawałki, zetrzyj ser i dodaj do reszty składników. Możesz dodać ulubione zioła i przyprawy do smaku. Posmaruj tą mieszanką chleb pokrojony na kromki i rozłóż je na blasze wysmarowanej masłem. Włóż do piekarnika na 5 minut w 180 stopniach.

5. „Leniwa pizza”

Już z nazwy tej zapiekanki wynika, że ​​przygotowanie jest proste, a zestaw produktów jest nieduży. Może służyć jako przekąska podczas spotkań z przyjaciółmi, idealnie też nada się na śniadanie dla całej rodziny. Zapiekanka jest pyszna, soczysta i ma apetyczną chrupiącą skórkę.

Składniki:

  • bochenek chleba – 1 szt.
  • twardy ser – 250 g
  • kiełbasa – 300 g
  • pomidory – 2 szt
  • zioła – dowolne, do smaku
  • majonez – 4 łyżki
  • ketchup – 4 łyżki

Przygotowanie:

Pokrój bochenek na cienkie, około 1 cm kromki. Twardy ser i kiełbasę zetrzyj na grubej tarce. Wymieszaj je z majonezem i ketchupem. Pokrój pomidory. Rozprowadź powstałą masę na kromkach, ułóż na nim pomidora. Włóż kanapki na blaszkę posmarowaną olejem roślinnym i włóż do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 15-20 minut.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!