Przepis od przyjaciela, który ma kawiarnię. Tylko w ten sposób robi ten idealny klasyczny biszkopt.
Biszkopt, niestety te ciasto lubi być kapryśne…zdarzało mi się niestety nie raz, że wypiek nadawał się tylko do kosza…
Na szczęście nie mam już z nim problemu odkąd znalazłam ten niesamowity przepis! Biszkopt wychodzi mi zawsze puszysty, miękki i bardzo aromatyczny!
Klasyczny biszkopt w piekarniku
Aby ciastko było delikatne i puszyste, należy przesiać 3 razy mąkę i nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Pamiętać należy również o posmarowaniu blachy masłem.
- 6 jaj
- 150 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka z cytryny
- masło do smarowania
PRZYGOTOWANIE
Dwa razy przesiej mąkę przez drobne sito. Oddziel białka od żółtek. Do ciasta potrzeba 5 żółtek i 6 białek. Jajka nie powinny być w temperaturze pokojowej, najlepsze będą prosto z lodówki.
Dno formy posmaruj masłem i oprósz mąką. Możesz przykryć pergaminem. Ubij za pomocą miksera białko ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodaj połowę cukru, sok z cytryny i kontynuuj ubijanie. W osobnej misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem. Dodaj skórkę z cytryny.
Dodaj ubite białka do żółtek (nie mieszaj!), i przesiej mąkę po raz trzeci i delikatnie, używając szpatułki, wymieszaj ciasto w jednym kierunku – od dołu do góry. W cieście powinny pozostać pęcherzyki powietrza.
Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Piecz przez godzinę. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika w tym czasie! Sprawdź gotowość biszkoptu za pomocą drewnianego patyczka lub wykałaczki. Poczekaj, aż ciastko lekko ostygnie w formie. Następnie odwróć je do góry nogami, przykryj miękkim bawełnianym ręcznikiem i pozwól ostygnąć w temperaturze pokojowej. Ciasto stanie się miękkie i delikatne.
Comments are closed.