Te rolki z nadzieniem znikają ze stołu w kilka chwil. Uwielbiam je. Zaskoczę Cie tym przepisem
Mimo, iż jest tak samo wielbicieli jabłek co sceptyków, niektóre przepisy zadowolą obydwie grupy. Poniższy przepis na rolki z nadzieniem cynamonowo-jabłkowym to przepyszna propozycja na dodatek do kawy lub herbaty.
Chrupiące i delikatne w smaku rolki mogą u miłośników jabłek zająć wysokie miejsce spośród często wykonywanych przepisów. Jedyną ich wadą może być to, że w ekspresowym tempie znikną z talerza.
Składniki
- 4 jabłka
- 200 g cukru
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 125 g masła
- 125 ml oleju roślinnego
- 125 ml kefiru
- 75 g cukru pudru
- 10 g cukru waniliowego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 duże jajko
- 630 g mąki (najlepiej pszenna tortowa)
Przygotowanie
Aby zrobić nadzienie, zmieszaj starte jabłka z cukrem i gotuj na patelni na wolnym ogniu przez 25-30 minut, do czasu kiedy odparuje nadmiar płynu. Następnie dodaj cynamon, po czym wymieszaj i całość ostudź. Żeby wykonać ciasto, w dużej misce połącz:
Olej roślinny i masło, kefir, cukier puder i cukier waniliowy, kurkumę, skrobię oraz jajka. Do powstałej masy dodawaj małymi porcjami mąkę, a następnie wyrabiaj ciasto do jednolitej konsystencji.
Z kawałku ciasta o masie około 30g uformuj kulkę. Z powyższego przepisu powinno wyjść ich w przybliżeniu 40. Przy użyciu wałka rozwałkuj kule, nałóż nadzienie i wyrównaj, po czym skręć w rulon.
Comments are closed.