Każdy u mnie się tym zajada. Prosty przepis na pyszne ciasto „Upletajka”.
Wszyscy znamy różne domowe wypieki, na słodko czy też na słono. Wydaje się, że przygotowanie ich może być trudne, nie każda gospodyni domowa jest też zaprzyjaźniona z pieczeniem.
Dlatego dzisiaj przygotowałam dla Ciebie najprostszy przepis na domowe francuskie ciastka pod niezwykłą nazwą „Upletajka”. W tym przepisie nie ma nic skomplikowanego, a ciastka są po prostu fantastyczne!
SKŁADNIKI
- 2 żółtka
- 1 szklanka śmietany
- 200 g margaryny lub masła
- 0,5 kg mąki
PRZYGOTOWANIE
Roztop masło i je ostudź. W osobnym pojemniku wymieszaj dwa żółtka i szklankę kwaśnej śmietany, następnie dodaj stopione masło, wymieszaj składniki, dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto. Włóż je do lodówki na co najmniej pół godziny.
Po pół godzinie wyjmij, rozwałkuj i złóż je na pół, procedurę musisz powtórzyć kilka razy, aby uzyskać odpowiednie ciasto francuskie. Podczas chłodzenia ciasta przygotuj nadzienie. Możesz wybrać te, które lubisz najbardziej: np. gotowane jajka ze szczypiorkiem lub mięsne nadzienie.
Do nadzienia mięsnego możesz dodać przykładowo cebule, mięso mielone, pieprz, przyprawy, czosnek, warzywa. Rozwałkuj ciasto, wytnij z niego duży kwadrat, podziel go mniejsze kwadraty i napełnij wybranym nadzieniem.
Comments are closed.